Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 35 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 0,5 citrom reszelt héja
Mártáshoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 ek étolaj
Szükség lesz még:
- 1 db közepes pogácsa szaggatóra
- 1 db kisméretű pogácsa szaggatóra
- 1 vastagabb szívószálra
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal,
a cukorral és a vaníliás cukorral.
Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport,
majd összekavarjuk.
A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet.
Reszeljük bele a citrom héját.
Alaposan összedolgozzuk.
Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta.
Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vastagra.
(Én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki, hogy
könnyebb legyen vele dolgozni.)
Szaggassunk ki közepes méretű korongokat.
Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol
egymástól.
A kisebb pogácsa szaggatóval nyomjunk bevágást a korongok
közepére, de ne metsszük át teljesen.
A szívószállal készítsünk lyukakat a gomblyuknak.
Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszunk fel kb. 15 dkg étcsokoládét két ek olajjal vízgőz
felett.
Mártsuk bele a gombok alját.
Tegyük szikkadni sütőpapírra.
Ha a csoki megkötött, könnyen leválik a papírról.
50 db csokis gomb lett ebből az adagból.
A szívószálban benne marad a tészta, de könnyen kinyomhatjuk
belőle, ha két ujjal összefogjuk a szálat és a vége felé toljuk a masszát.
Nagyon tetszik, jo otlet a gombokat utanozni ;)
VálaszTörlés