Hozzávalók 8 főre:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 3,8 dl tej
- 2 ek cukor
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
Lekenéshez:
- 1 egész tojás felverve
- 2 ek szezámmag
Húspogácsákhoz:
- 1 kg darált sertés hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 2 kk só
- 1 kk őrölt feketebors
- Paprika
- Paradicsom
- Lila hagyma
- Kígyóuborka
- Jégsaláta
- Mustár
- Ketchup
- Majonéz
A darált húst egy tálba rakjuk, belezúzzuk a megtisztított
fokhagymát, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk,
belekanalazzuk a mustárt.
Jól összekeverjük és a hűtőbe téve hagyjuk, hogy az ízek
összeérjenek.
Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék
tejet fokozatosan adagolva kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A burger töltéséhez a zöldségeket megtisztítjuk,
felkarikázzuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8
egyenlő részre osztjuk.
Zsemléket formálunk a tésztadarabokból.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk.
(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)
Ott még kb. 45 percet kelesztjük, lekenjük felvert tojással,
megszórjuk szezámmaggal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A bekevert húst 16 egyenlő részre osztjuk, lapos korongokat
formálunk.
Egy teflon serpenyőt felforrósítunk, kikenjük pici olajjal.
A húspogácsák mindkét oldalát kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Érdemes többször megforgatni őket.
Ha kisültek a korongok, kihűltek a zsemlék, utóbbiakat 3
részre vágjuk, megtöltjük a húspogácsákkal, zöldségekkel gazdagon.
Akik elkészítették:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése