Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 35 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- Csipet só
- 60 db csokicsepp a szemeknek (esetleg mazsola is lehet)
- 30 db egész törökmogyoró (esetleg mandula is lehet)
Szükség lesz még:
- 1 db közepes pogácsa szaggatóra
- 1 villára
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal,
a cukorral és a vaníliás cukorral.
Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport,
majd összekavarjuk.
A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet.
Alaposan összedolgozzuk.
Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta.
Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 3 mm vastagra.
(Én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki,
hogy könnyebb legyen vele dolgozni.)
Szaggassunk ki közepes méretű korongokat.
A hulladék tésztából höndörgessünk apró golyókat, ezek
lesznek a szemek.
Tegyük egymás mellé, középre a korongra, majd kissé nyomjuk
laposra.
Tegyünk a szemek közepére 1-1 csokicseppet, azt is kicsit
nyomjuk a tésztába.
Egy szem törökmogyorót állítsunk élére a két szem alá.
A pogácsa szaggatóval nyomjunk a fióka két oldalára 1-1
félkör alakú bevágást, de ne metsszük át teljesen.
Majd egy villa hegyét nyomjuk a tésztába két helyen, ezek
lesznek a lábak.
Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol
egymástól.
Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
Hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, mert melegen a csokicsepp
elkenődhet, ha hozzáérünk.
30 db fióka lett ebből az adagból.
Akik elkészítették:
Nagyon ötletes!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
VálaszTörlés