Hozzávalók 7 nagy db virághoz:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 3 dl tej
- 2 tk só
- 5 dkg margarin
Továbbá:
- 10 dkg szeletelt zöldfűszeres párizsi
- 1 tk szezámmag a szóráshoz
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- 3 ek tej a kenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, a sót, a
szobahőmérsékletű margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk.
A párizsi méretével megegyező formával korongokat
szaggatunk.
Minden második tésztára teszünk egy szelet párizsit, azt
pedig beborítjuk egy másik tésztával.
Vágást ejtünk rajta a négy égtáj felé, úgy hogy a közepén
hagyunk kb. 1 cm
részt, amit nem vágunk át.
Majd a cikkeket is félbevágjuk, tehát lesz a virágnak 8
szirma.
Megfogunk 2 egymás melletti szirmot és egymással ellentétes
irányba kifordítjuk őket, tehát a bal oldalit balra, a jobb oldalit pedig
jobbra.
Ezt megismételjük minden szirommal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és lekenjük
tojássárgájával.
A közepére szórunk kevéske szezámmagot.
Előmelegítjük a sütőt, addig kelnek még a virágok a
tepsiben.
180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel-a szezámmagos résznél
óvatosan, mert lepereghetnek, a magok-és konyharuhával letakarva hagyjuk 10
percet átgőzölni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése