PrintFrendly

2013. szeptember 6., péntek

Zöldfűszeres párizsival sült virágok

Egy közösségi oldalon láttam egy képet és tudtam, egyszer ezt ki kell próbálnom. Egyik reggel hatkor bedagasztottam és már kész is volt tízóraira. Puha, laktató, egy nagy virág egy pohár tejjel vagy kakaóval finom tízórai vagy uzsonna. A korongok összeillesztésekor érdemes a lisztes oldalt belülre, a párizsi felé tenni. Én egy kis ételest használtam (13 cm széles) a tészta kiszaggatásához, a párizsi méretéhez igazítva, így 7 db nagy virág lett belőle. Ha kisebb szeletek vannak, lehet kisebb tésztákat szaggatni és akkor több finomság is lesz. Természetesen használhatunk más fajta felvágottat is.

Hozzávalók 7 nagy db virághoz:
Tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tk só
  • 5 dkg margarin
Továbbá:
  • 10 dkg szeletelt zöldfűszeres párizsi
  • 1 tk szezámmag a szóráshoz
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 3 ek tej a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk.
A párizsi méretével megegyező formával korongokat szaggatunk.
Minden második tésztára teszünk egy szelet párizsit, azt pedig beborítjuk egy másik tésztával.
Vágást ejtünk rajta a négy égtáj felé, úgy hogy a közepén hagyunk kb. 1 cm részt, amit nem vágunk át.
Majd a cikkeket is félbevágjuk, tehát lesz a virágnak 8 szirma.
Megfogunk 2 egymás melletti szirmot és egymással ellentétes irányba kifordítjuk őket, tehát a bal oldalit balra, a jobb oldalit pedig jobbra.
Ezt megismételjük minden szirommal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és lekenjük tojássárgájával.
A közepére szórunk kevéske szezámmagot.
Előmelegítjük a sütőt, addig kelnek még a virágok a tepsiben.
180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel-a szezámmagos résznél óvatosan, mert lepereghetnek, a magok-és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Akik elkészítették:






























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése