Hozzávalók 8 baguetthez:
- 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 tubus zöld-fűszeres sajtkrém (2*100g)
- 1 egész tojás a tetejére
- 1 tk szezámmag a szóráshoz
- 1 ek tej a gőzöléshez
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
kockázzuk és megfőzzük.
Leszűrjük, egy krumpli törő segítségével pépesítjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral egy kevéske langyos
tejben.
Egy nagyobb tálba tesszük az áttört krumplit, a lisztet, a
sót (ezt kicsit takarjuk be a liszttel, hogy ne érintkezzen majd az
élesztővel), az olajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a maradék tejet.
Jól kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk.
Téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Hosszában kettévágjuk, majd ezeket a tésztadarabokat is 4-4
kisebb téglalapra vágjuk.
A sajtkrémet rányomjuk a tésztákra, majd egy kiskanál
domború oldalával elsimítjuk.
A tészta széleinél ajánlott egy kis részt sajt nélkül
hagyni, így kisebb valószínűséggel fog a sajtkrém kifolyni.
A keskenyebbik oldalról feltekerjük a baguetteket.
A tészta végét a baguett oldalához csípjük, majd ezt a
részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe fektetjük őket és egy
éles késsel középen bevágjuk a tésztákat.
A sütőt előmelegítjük. A tepsiben hagyjuk még 20 percet
kelni.
Lekenjük a tetejüket egy egész, felvert tojással és
megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegítette sütőbe téve 180 fokon 25 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva
hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése