Igazán laktató, akár uzsonnára vagy reggelire vagy a sulis csomagba. Ha előző nap készítjük, légmentesen elzárva másnap is finom, puha.
A töltelék variálható aszerint, hogy mi van éppen otthon.
Hozzávalók 10 nagyobb pillangóhoz:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 3 dl tej
- 2 kk só
- 5 dkg margarin
Töltelékhez:
- 1 zöldfűszeres tömlős sajt
- 1 nagy csipet só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 5 dkg zöldborsó
- 1 nagy fej lila hagyma
- 15 dkg kukorica
- 1 nagyobb méretű piros kaliforniai paprika fele
- 1 kis csokor metélőhagyma
- 10 dkg trappista sajt
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
Szóráshoz:
- 1 tk szezámmag
Átgőzöléshez:
- 2 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott
élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha
konzervet használunk, azt csak öblítsük át.
A lila hagymát és a paprikát kockázzuk fel.
A metélőhagymát vágjuk apróra.
A kukoricát mossuk át és hagyjuk lecsepegni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és vékonyra,
téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük a tömlős sajttal.
Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval.
Egyenletesen rászórjuk a lila hagymát, a paprikát, a borsót,
a kukoricát, végül a metélőhagymát.
Ráreszeljük a trappista sajtot.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
Szélesebb trapézokat vágunk a rúdból.
Egy lisztbe mártott fakanál nyelével középen jól lenyomjuk a
tészták közepét, hogy a két oldala kicsit felfelé forduljon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kicsit
távolabb, mert még nőni fognak.
Előmelegítjük a sütőt.
A tészták tetejét megkenjük tojás sárgával és szórunk rá
kevéske szezámmagot.
Meleg helyen még további 30 percet kelesztjük.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet és
konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése