Legközelebbi bevásárlás lakalmával megpróbálok rizslisztet beszerezni és akkor azzal is kipróbálom.
Hozzávalók 8 zsemléhez:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 15 dkg)
Tetejére:
- 10 dkg kukoricaliszt
- 1 kk só
- 1 tk cukor
- 0,5 tasak szárított élesztő
- 1 ek olaj
- 2 dl langyos víz
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő
részre vágjuk.
Csinos zsemléket formálunk, ezt úgy a legkönnyebb, ha a
tésztát a tenyerünkbe fektetjük és a szélétől elkezdjük a közepe felé
összecsípni, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
A mázhoz a kukoricalisztet, a sót, a cukrot, az élesztőt, az
olajat és langyos vizet egy tálba rakjuk, és jól összekeverjük. Akkor jó, ha
kenhető, de sűrű az állaga. Ha nagyon sűrűnek találjuk, tehetünk bele még 1 ek
vizet.
Ezzel a masszával szépen bevonjuk a zsemlék tetejét.
A sütőt előmelegítjük, a tepsi alá helyezett fém tálkába
öntünk kb. 1 dl
vizet.
A zsemléket 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel
megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése