Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
Tepertőkrémhez:
- 15 dkg darált tepertő
- 1 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 ek margarin
Lekenéshez:
- 1 egész tojás felverve
- 1 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sót beleszórjuk,
betakarjuk kevés liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
A liszthez adjuk még a felfutott élesztőt, a margarint, a
tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A ledarált tepertőt meghintjük a sóval, borssal, és a
margarinnal krémesre kavarjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 5 mm vastag téglalap alakra
nyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta a
tepertőkrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes csíkra osztjuk.
A felső harmadot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó
harmadot felfelé, rá terítjük.
A bal oldali szélét középre, majd a jobb oldali részt rá
hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Újra elnyújtjuk 5
mm vastagra és a fenti módon ismét hajtogatjuk.
Megint pihentetjük 20 percet.
Újra elnyújtjuk, de most már csak két vízszintes sávra
osztjuk képzeletben és a felső részt hajtjuk a lentire.
Majd az utolsó pihentetés után, ami 20 perc, a tésztát 1,5 cm vékony, hosszú sávra
nyújtjuk.
Egy éles, vastagabb pengéjű késsel hosszában kettévágjuk,
majd kb. 7 cm
hosszú, 1,5 cm
széles rudakra szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt, nagyméretű (38*30 cm) tepsibe rakjuk,
egymástól nem túl távol.
A sütőt előmelegítjük.
A tepsiben addig a rudacskák kelnek 20 percet.
Egy egész, felvert tojással lekenjük a tetejüket.
180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával
letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése