Ez nem egy túl nagy adag, de a Férjemmel ketten a 7 szeletre felvágott husit nem bírtuk elfogyasztani a húsleves után.
Krumplipüré körettel az igazi.
Nagyon dekoratív, igazi ünnepi étel, azt hiszem máskor is fogom készíteni, talán nagyobb karaj darabbal. Hidegtálra is kiváló húsféle.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 db 15 cm hosszú karaj darab
- 10 cm hosszú száraz kolbász
- Só
- Bors
- 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 6 vékony szelet füstölt szalonna csík
A karajt alaposan
megtisztítjuk, majd egy éles késsel hosszában először középen
vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst az aljáig, majd még két
további vágást ejtünk.
Az olajat egy tálkába öntjük
és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy
belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük.
Alaposan bedörzsöljük a
fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is.
A kolbászt vékonyan
felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk.
Egy kötöző zsineggel szorosan
átkötjük.
A szalonna csíkokat egy
magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt.
Meglocsoljuk a maradék
páclével.
Pár óra hosszára hagyjuk
pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
Előmelegítette sütőben, a
jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1
dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk.
Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos
lével.
Ha megsült, hagyjuk kicsit
hűlni, majd levágjuk róla a zsineget.
Egy éles késsel szépen
szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése