Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- 0,5 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Szóráshoz:
- 2 ek búzadara
Tepsi kenéséhez:
- 3 dkg margarin
- 2 ek liszt
Kenéshez:
- 3 ek tej
Tálaláshoz:
- 2 ek porcukor
A reszelő nagyobb lyukán reszeljük le.
A levét csavarjuk ki, arra nem lesz szükség.
Az almát ízesítsük a cukorral, vaníliás cukorral és
fahéjjal.
A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk bele a sütőport,
morzsoljuk el benne a szobahőmérsékletű margarint.
Szórjuk bele a sót, a cukrot, üssük bele a tojások sárgáját,
kanalazzuk bele a tejfölt és reszeljük bele a citrom héját.
Alaposan dolgozzuk össze.
Egy 38*23 cm méretű tepsit kenjünk ki margarinnal és szórjuk
meg liszttel.
A tésztát nyújtsuk a tepsi hosszára és másfélszer szélesre, vágjuk
le a tepsi méretű tésztát belőle, a nyújtófára feltekerve fektessük bele a
tepsibe.
Egy villával szurkáljuk meg kicsit a tésztát.
Szórjuk meg a búzadarával.
Az almát kanalazzuk bele és a kanál domború felével szépen
simítsuk el a tésztán a tölteléket.
A maradék tésztacsíkon gurítsuk át a tésztarácsozó hengert.
Óvatosan húzzuk szét a hálót, majd fektessük az almára.
A széleknél nyomkodjuk össze kicsit.
A hulladék tésztát, ami a széleknél túllóg, vágjuk le, gyúrjuk
össze, nyújtsuk vékonyra és nagyon kicsi kiszúróval nyomjunk ki csillagokat és
tegyük a tepsi végébe, a kevésbé szép helyekre.
Előmelegített sütőben 180 fokon 28 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és takarjuk le kb. 10
percre egy konyharuhával.
Könnyebben és szebben szeletelhetjük, ha várunk, míg majdnem
teljesen kihűl.
Kedves Andrea! Ez az almás valami gyönyörűség!!! Nem tudtam megállni, hogy ne írjak hozzá! :D
VálaszTörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszik :-)
TörlésAnnyira tetszetős, hogy már nyúlnék is érte. Ötletes a rácsozás. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :-) Kínálnálak szívesen :-)
Törlés