PrintFrendly

2013. december 10., kedd

Mini fahéjas csavart kalács



Ez egy elegáns, igazán puha, finom kalács. Garantáltan nagyon gyorsan elfogy. Párom szerint olyan az íze, mint a kürtös kalácsé. Egy pohár tejjel kiváló reggeli, és már tuti jól indul a nap ;-)

Hozzávalók 6 kalácshoz
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 4 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek olaj
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája+1 kk tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot egy tálkába öntjük, majd hozzákeverjük a fahéjat.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 6 egyenlő részre vágjuk.
Golyókat formázunk, amiket oválisra nyújtunk.
Lekenjük olajjal. Megszórjuk a fahéjas cukorral.
A hosszabbik oldaláról feltekerjük, a hajtás szélet alulra fordítjuk.
Egy éles késsel hosszában kettévágjuk úgy, hogy a tésztacsík tetején hagyunk kb. 3-4 cm átvágatlan részt.
Az átvágatlan részt alulról felfelé fordítjuk, mintegy megcsavarva a tésztát.
Majd a két vágott szálat egymáson összetekerjük.
A tészta két végét jól összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk.
Hagyjuk még kelni 20 percet.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével a tésztás részt.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
 
Akik elkészítették:

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése