Ez egy elegáns, igazán puha, finom kalács. Garantáltan
nagyon gyorsan elfogy. Párom szerint olyan az íze, mint a kürtös kalácsé.
Egy pohár tejjel kiváló reggeli, és már tuti jól indul a nap ;-)
Hozzávalók 6 kalácshoz
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Töltelékhez:
- 4 ek cukor
- 1 tk fahéj
- 2 ek olaj
Tetejére:
- 1 tojás sárgája+1 kk tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a
margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A cukrot egy tálkába öntjük, majd hozzákeverjük a fahéjat.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 6
egyenlő részre vágjuk.
Golyókat formázunk, amiket oválisra nyújtunk.
Lekenjük olajjal. Megszórjuk a fahéjas cukorral.
A hosszabbik oldaláról feltekerjük, a hajtás szélet alulra
fordítjuk.
Egy éles késsel hosszában kettévágjuk úgy, hogy a
tésztacsík tetején hagyunk kb. 3-4
cm átvágatlan részt.
Az átvágatlan részt alulról felfelé fordítjuk, mintegy
megcsavarva a tésztát.
Majd a két vágott szálat egymáson összetekerjük.
A tészta két végét jól összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk.
Hagyjuk még kelni 20 percet.
Lekenjük egy tojás sárgája és kevéske tej keverékével a
tésztás részt.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése