Janka blogkóstolót hirdetett, úgy döntöttem, belevágok és
jelentkeztem a játékra.
A sok sütni-főzni szerető társam közül Gerdit sorsolta a
blogkóstoló háziasszonya. A játék lényege az, hogy a kiválasztott blogról egy
receptet elkészítek és elmondom róla a véleményemet. A sok szuper
étel és süti közül először a kelt tésztákat futottam át, ahol már első
ránézésre is ez az almás finomság fogott meg. Amúgy is a kalácsok és kelt
tészták a gyengéim, imádom őket.
Csak fél adagot sütöttem. Nagyon finom, puha és ízletes
kalács született belőle. A formázás egyszerű, a tésztával könnyű volt dolgozni. Annyit változtattam rajta, hogy nem pároltam meg az apróra vágott almát, hanem lereszeltem a gyümölcsöt, kicsavartam és úgy ízesítettem.
Ami a legnagyobb öröm volt a számomra, hogy Nagyobbikom, aki a banán
kivételével elutasít minden gyümölcsöt, ezt az almásat jóízűen falatozta.
Köszönöm a remek receptet, máskor is fogom készíteni.
Hozzávalók 14 db csavarhoz:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tojás
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 5 nagyobb alma
- 3 púpos ek cukor
- 1 tk fahéj
- 2 ek darált törökmogyoró (esetleg dió, de el is hagyható)
Tetejére:
- 1 tojás
- 1 tk tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit
betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a
margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Az almát meghámozzuk, a reszelő nagyobbik lyukán
lereszeljük.
A levét kicsavarjuk, arra nem lesz szükségünk.
A gyümölcshöz adjuk a cukrot és a fahéjat, jól
összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk.
Elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakra.
A tészta egyik felén egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket
és megszórjuk a darált mogyoróval.
Ráhajtjuk a töltelékre a tészta másik felét.
Kb. 2 cm
vastag csíkokat vágunk.
A csíkokat egyesével megtekerjük párszor és a vágott
végét összecsípjük, alulra fordítjuk. Akkor lesz szép a csavarás, ha egy irányba csavarjuk a tésztát minden egyes csíkon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit
távolabb.
Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc.
Hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő. Ez kb. 20 perc.
Egy tojást elkeverünk kevés tejjel és lekenjük a csavarok
tésztás részét.
finya lehet!
VálaszTörlésTényleg az :-)
TörlésNagyon szépen néznek ki! Ma tervezzük megsütni a kisfiammal. Olvastam valahol egy kakaós verziót is, így felmerült bennem, hogy ezt esetleg túrós töltelékkel is meg lehetne csinálni, de a kérdés, hogy mit kell beletenni így a töltelékbe? Tudnál segíteni? Köszönöm szépen!
VálaszTörlésMár lehet elkéstem a válasszal, de én a túró fajtájától függően tennék bele: tojást, ha nagyon lédús a túró, akkor egy kevés búzadarát is, valamit cukrot, vaníliás cukrot. A cukortól amúgy is enged egy kis levet a túró.
TörlésÉn is megsütöttem, fahéjas dióval, citromos mákkal és mogyorókrémmel is finom, de szerintem sokféle töltelékkel ki lehet próbálni.Tervezem barackos túróval is megsütni. Fincsi nagyon.
VálaszTörlés