PrintFrendly

2013. december 14., szombat

Fahéjas-csokis tobozkeksz

Igazán népszerűek a csokis kekszek kis családomban. Sokat törtem a fejemet, hogy az ünnep közeledtével milyen különlegességgel lepjem meg őket. Aztán eszembe jutott ez az érdekes toboz forma. A tetejére szórt fahéjas cukortól ropogós a külseje, de a belseje puha, omlós. A csoki az alján meg már csak hab a tortán :-)

Hozzávalók 60 db tobozkekszhez:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 egész tojás
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg zsír
  • 1 citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
  • 3 ek cukor
  • 1 púpos kk őrölt fahéj
Mártáshoz:
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk.
1 órát a hűtőben hagyjuk pihenni.
Nagyméretű tepsi(ke)t kibélelünk sütőpapírral.
Egy edénykében összekeverjük a cukrot a fahéjjal.
A tésztából lisztezett kézzel diónyi golyókat formálunk.
A golyókat vízcsepp formára alakítjuk. 
Egy lisztbe mártott ollóval a tészták mindkét oldalán kb. 4-5 mm-ként 45 fokos szögben bevágásokat ejtünk. 
Praktikusabb egy vastagabb pengéjű késsel a tészta alá nyúlni és így átemelni a tepsibe kicsi helyet hagyva a tobozkák között.
Megszórjuk a fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokit kockára törjük egy tálkába. Hozzáadjuk az olajat.
Egy másik edénykében vizet melegítünk és a forró vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét.
Megmártjuk benne a kekszeket és sütőpapírra fektetjük.
Ha megszilárdult a csoki, szépen leválik a sütőpapírról.
Légmentesen zárható fémdobozban tároljuk, célszerű két csokis felet összefordítva, hogy ne maszatolják össze egymást a kekszek.

Akik elkészítették:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése