Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során. Akár gasztroajándéknak is kiváló.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 ek méz
- 7 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 ek olaj
- 4 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 nagyobb narancs reszelt héja
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a
margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat
és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk.
A narancsot alaposan megmossuk és szárazra töröljük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 0,5 cm vastagra, téglalap
alakúra elnyújtjuk.
Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral.
Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne
kerüljön bele.
A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
1,5-2 cm
vastag csigákat vágunk le.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a
feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát
tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó
részét.
Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk
és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz.
Így összesen 16 csigára van szükségünk.
A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.
Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése