A két kalács ajándékba készült egy rokonlátogatás alkalmával. Őszintén megmondom, hogy én nem kóstoltam, de mindkét helyről azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon finom volt. Ez egy olyan reggelire vagy uzsonnára egy pohár tej mellé való kalácska.
Hozzávalók 2 db kalácshoz:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk só
- 1 tojás sárgája
- 7 dkg margarin
Töltelékhez:
- 4 ek olaj
- 4 kk fahéj
- 6 ek cukor
Kenéshez:
- 2 tojás sárgája+1tk tej
- 2-3 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a
szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és
gombócokat formálunk.
Ezeket egyesével nagy lapos tányér méretűre elnyújtjuk.
Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már
érdemes ebben dolgozni a kaláccsal.
Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal,
megszórjuk kevéske fahéjas cukorral.
Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal,
megszórjuk töltelékkel.
Végül rátesszük a harmadik tésztát.
Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt
kicsit a másik két lapot befedve.
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát
úgy, hogy a kalács szélénél kb. 2 cm-re nem metsszük át.
Majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat
tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal
kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra.
Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok.
Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb.
35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése