Ez egy klasszikus és ismert sütemény egy kicsit tovább
gondolva, a kedvenc gyümölcsömmel kiegészítve. A ribizlis hab egy kicsit könnyíti a kakaós tésztát. Ribizli helyett
eperrel vagy málnával is készíthető. Ha állati tejszínt használunk, akkor célszerű
habfixálót is tenni bele. Eper helyett puncs puding is remek hozzá.
Hozzávalók:
A világos
pudingos részhez:
*1 tasak vaníliás pudingpor
*3 ek cukor
*4 dl tej
A rózsaszín
pudingos részhez:
*1 tasak eper ízű pudingpor
*3 ek cukor
*4 dl tej
A tésztához:
*25 dkg liszt
*1 tasak sütőpor
*2 púpos ek cukrozatlan kakaópor
*4 nagyobb tojás
*20 dkg cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1,3 dl tej
* 0,7 dl étolaj
Továbbá:
*4 dl habtejszín
*30 dkg ribizli
Legelőször a pudingokat készítjük el. A tasakok tartalmát
egy-egy tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral, majd a tejet fokozatosan adagolva
csomómentesre keverjük és mérsékelt lángon mindkét pudingot sűrűre főzzük.
Alufóliával lefedjük (így nem bőrösödik be) és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (38*22 cm) kibélelünk
sütőpapírral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a
sütőporral és a kakaóval.
A tojásokat elválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal simára
keverjük.
Hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd a kakaóporos lisztet.
A fehérjéket gépi habverővel keményre verjük és a sűrű,
kakaós masszába forgatjuk.
A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.
A kihűlt pudingokból egy kis kanál segítségével apró
darabokat rakunk a tészta tetejére úgy, hogy felváltva kerüljön vaníliás és
epres.
Az előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon
alul-felülsütéssel kb. 35 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni,
hogy biztosan átsült. Ha már nem maszatos a fogpiszka, amit a sütibe szúrunk,
akkor kész.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a ribizlit leszemezzük. Ha mirelit gyümölcsöt
használunk, azt érdemes hagyni, míg kiolvad.
A habtejszínt keményre verjük, majd hozzáadjuk a
ribizlit. Ezzel is kicsit tovább verjük.
A kihűlt sütemény tetejére simítjuk. Pár szem ribizlivel
és zöld levelekkel díszítjük.
Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha pihentetjük pár órát a
hűtőben, még szebben tudjuk szeletelni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése