PrintFrendly

2016. május 6., péntek

Duplán kapros lángos


A kert igazi kapor ligetté változott. Rengeteg zsenge növény várja a sorsa beteljesülését. Párom kérésére olyan lángost sütöttem, aminek a tésztájába is került ebből a csodás növényből. Most jó nagy lángosokat készítettem, így 5 méretes darab lett belőle. 
Kapros tejföllel és reszelt sajttal fogyasztottuk.
Hozzávalók 5 egész nagy lángoshoz:
*50 dkg liszt
*2 csapott tk só
*2,5 dkg friss élesztő
*3 dl langyos víz
*1 csipet cukor
*0,5 dl olaj
*1 nagy csokor friss kapor
*Olaj a sütéshez

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, majd elkeverjük és megszórjuk egy kevés cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk az élesztős vizet, az olajat és alaposan kidagasztjuk.
Közben a friss kaprot megmossuk, jól lecsepegtetjük, egész apróra vágjuk.
A tésztát szétlapogatjuk, majd rászórjuk a kapor egy részét, összehajtogatjuk és tovább dagasztjuk.
Ezt addig csináljuk, míg el nem fogy a kapor. (Én kb. 3-4 adagban dolgoztam bele a nagy csokornyi fűszernövényt.)
Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vékonyra elnyújtjuk.
Attól függően, hogy mekkora lángosokat szeretnénk, egy müzlis tálkával vagy nagyobb csészével kiszaggatjuk. (Nálam előbbivel.)
Egy magasabb serpenyőben olajat forrósítunk.
Ha már jó forró, akkor a lángost a kezünkbe vesszük és elkezdjük a szélét fogva körbe-körbe forgatni, mint az autó kormányt. Így a szélén marad egy kis perem és a közepe pedig magától vékonyodik.
A forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Élére állítva, konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Majd tejfölbe szórunk egy kevés sót és egy jó nagy csokor apróra vágott friss kaprot, ezzel megkenjük a lángosokat és reszelt sajttal bőven megszórjuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése