Amikor megláttam Lajos Marinál ezt a finomságot, tudtam,
hogy ki kell próbálnom. A rakott krumpli nagy családi kedvenc, ezért belevágtam.
Ebben a francia zöldséges fogásban a hangsúlyos ízt a hagyma édeskés íze adja. Magában
is remek étel, de köretként is kiváló.
Ha már kicsit hűl, könnyebben és szebben
szeletelhető.
Hozzávalók 4
főre:
*50 dkg burgonya (tisztítva mért súly)
*3 közepes fej vöröshagyma
*15 dkg trappista sajt
*5 dkg margarin
*1 dl tejszín
*só
*őrölt bors
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, a nyers krumplit uborka
gyalunk vékonyra szeljük. A vöröshagymát a burgonya vastagságára szeleteljük
(nem szükséges a szeleteket rétegekre bontani), a sajtot lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük, és egy 24 cm-es piteformát
kikenünk margarinnal. A margarint megolvasztjuk.
Először a burgonya harmad részét a formába rakjuk körkörösen
úgy, hogy részben egymást fedjék.
Megszórjuk enyhén sóval és borssal. Ráfektetjük a
hagymaszeletek felét, majd megszórjuk egy marék reszelt sajttal és rákanalazzuk
az olvasztott margarin felét.
Ismét a burgonya harmada következik, amit szintén meghintünk
sóval és borssal.
Befedjük a maradék hagymával és megszórjuk egy marék
reszelt sajttal, meglocsoljuk a maradék olvasztott margarinnal.
Az utolsó körben a maradék burgonya karikákat rakjuk rá,
amit meghintünk sóval, borssal.
Rákanalazzuk a tejszínt és rászórjuk a maradék reszelt
sajtot.
200 fokon alul-felülsütéssel az alsó bordamagasságon 40
perc alatt szép barnára sütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Jó ötlet, meg fogom csinálni!
VálaszTörlésÜdvözöllek:
Andi
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Törlés