Meglátni és azonnal szerelembe esni esete volt. Így van
ez a kalácsokkal. Egy korábbi napon, épp a telefonomon a világhálót böngésztem,
amikor megláttam egy képet egy kaláccsal. Azonnal elmentettem, bár azóta sem
tudom, hogy ki készítette és azt sem, hogy hogyan. Akkor csak azt tudtam, ezt
meg kell sütnöm.
Majd egy idő után, a képeket nézegetve ráleltem erre a fotóra
a mobilomban. Bár csak sejtettem, hogy mi lehet a technikája a formázásnak, de
belevágtam. A saját receptemmel, a saját
elképzelésemmel, de elkészült és itt láthatjátok. A kész kalácsot nézegetve a
szívemet melegség járta át, gyönyörködtem benne. Szinte sajnáltam felvágni. De
meg kellett kóstolni és finom lett.
Nem túl édes, de mégis belül puha, foszlós.
Örülök, hogy megcsináltam :-)
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*2 ek cukor
*1 púpos ek margarin olvasztva
Továbbá:
*1 tojás lekenni
*2-3 ek tej átgőzölni
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanálnyi
cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást
és az olvasztott margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kis tálban a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy
nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm
vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Képzeletben vízszintesen két sávra osztjuk a tésztát.
Az alsó részt lekenjük egy kevés olvasztott margarinnal
és megszórjuk a cukros kakaóval.
A cukros részt bejgli szerűen feltekerjük.
A felső sávot egy éles késsel 1 cm vastag csíkokra
vágjuk.
3-3 csíkot lazán összefonunk.
A fonatokat a kalácson körbetekerjük. A fonatok végeit a
kalács alá hajtjuk.
A szélén maradó két csíkot levágjuk.
A kalácsot az előkészített tepsibe átemeljük, és patkó
alakúra hajlítjuk.
Letakarva legalább még 30 percet hagyjuk kelni.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon
hőlégkeveréssel kb. 28 perc alatt szép, közepesen sötétre sütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával
letakarva pár percig hagyjuk átgőzölni.
A Facebookon is megtaláltok.
Gyönyörű szép lett tényleg!
VálaszTörlésEs biztos finom is, mert a szokasos kelt tesztad receptje mindig tokeletesen sikerül nalam is.
Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés