PrintFrendly

2014. március 8., szombat

Medvehagymás gyökérkenyér

Ismét gyökérkenyeret sütöttem, amit most egy kis medvehagymával ízesítettem. Kívül ropogós, belül puha és ízletes. Remek reggelire való kenyérke. Hozzá egy kis vaj, friss zöldségek, némi száraz kolbász és már igazán jól kezdődik a nap.
Hozzávalók 2 kenyérhez:
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 púpos kk só
  • 4 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 ek olaj
  • 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 nagyobb szál)
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez adjuk az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni.
A medvehagymát alaposan megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla a vizet és vékony csíkra vágjuk.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a tésztát.
Ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk lisztes kézzel.
Megszórjuk a medvehagymával.
Ahogy a pogácsát szoktuk, összehajtogatjuk. A tetejét lefelé hajtjuk, az alsó részt felfelé, a bal szélét középre, majd rá a jobb szélét.
Letakarva kb, 1 órát hagyjuk kelni.
Kettévágjuk. Egyenként téglalap alakúra elnyomkodjuk.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Mindkét vége felől megcsavarjuk, ettől kapja majd a jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük.
Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja.
A bemelegedett sütőben 200 fokon 45 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

2 megjegyzés:

  1. Imádom a gyökérkenyereket, kizárólag a ropogós héja miatt. Az, hogy medvehagyma is jár hozzá, úgy még különlegesebb! Nagyon guszta! Pár gyökeret vethetne nálam is... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, valóban fincsi, a gyerekek is csak úgy minden nélkül eszegették a szeleteket :-)

      Törlés