PrintFrendly

2014. március 3., hétfő

Kelt leveles rudak

Nagyobbik gyermekem nagyon kedveli ezt a fajta ropogós leveles finomságot. Ezért is örültem, mikor Domán Edina receptjére ráleltem az egyik kenyeres csoportban. Neki is láttam és el is készítettem. Nagyon finom és igazán mutatós pékáru lett. Bevallom, hogy született pár részeges darab is, most már tudom, hogy a másfél ujjnyi vastagra elnyújtott tésztát még vékonyabbra érdemes sodorni, ezzel is csökkentve a megdőlés veszélyét.


Hozzávalók 20 db rudacskához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 púpos tk só
  • 2 dl víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek étolaj
  • 12 dkg tejföl
  • 25 dkg margarin a hajtogatáshoz
  • 1 tojás sárgája lekenéshez
  • 5 dkg sajt a tetejére

Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olajat.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.
A margarint habosra kavarjuk, majd a felét egy kanál domború oldalával a tésztára kenjük.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük.
Ismét elnyújtjuk és megkenjük a maradék margarinnal.
A fenti hajtogatást megismételjük, megint 20 percet pihentetjük.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk. (A szélét tetszés szerint levághatjuk.)
Egy lisztbe mártott éles késsel rudakat vágunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
Amíg a sütőt előmelegítjük, kb. 20 percet kel még a tepsiben.
Egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, de ne engedjük a rudak oldalára lecsorogni.
A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
190 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése