Hozzávalók 2 kenyérhez:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 púpos kk só
- 4 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem
forró vízbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a
liszthez adjuk az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges
dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni.
Egy elég lágy masszát kapunk.
Erősen lisztezett felületre borítjuk. Két, közel egyforma részre
osztjuk.
Egyenként ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk
lisztes kézzel.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Mindkét vége felől ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja majd a
jellegzetes formáját.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük.
Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
A sütőbe célszerű egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz
a kenyérnek ropogós héja.
A kenyérkéket lespricceljük vízzel.
A bemelegedett sütőben 200 fokon 45 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése