Hozzávalók 6 baguetthez:
Tésztához:
- 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
Töltelékhez:
- 1 tubus zöldfűszeres sajtkrém (100g)
Tetejére:
- 2 dl tejföl
- 1 csipet só
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- 15 dkg sajt
A megtisztított és kockára vágott krumplit megfőzzük,
leszűrjük és összetörjük.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a
cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört
krumplit, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk.
Golyókat formázunk, amiket hagyunk 10 percet pihenni.
Egyenként kb. 3 mm vastagra és ovális alakúra nyújtjuk.
A tésztát lekenjük a sajtkrémmel. (A szélét picit hagyjuk
szabadon, hogy véletlenül se szökjön majd ki a töltelék.)
A szélesebb oldaláról feltekerjük.
A tészta szélét a baguett oldalához csípjük, amit alulra fordítunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit
távolabb.
Egy éles késsel kb. a baguett közepéig bevágjuk.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kb. 25 percet kelnek a
péksütik.
A megtisztított fokhagymát a tejfölbe zúzzuk, meghintjük
sóval és jól összekeverjük.
A megkelt baguettek azon részét, ahol nem lesz töltelék,
lekenjük egy egész felvert tojással.
A fokhagymás tejfölt a vágatba kanalazzuk.
Bőven megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Fantasztikus! Milyen jó ötlet így megtölteni és még tejföllel is megrakni...Csak ámulok! Nagyon guszta! Jó kirándulást!
VálaszTörlésKÖszi :-)
Törlés