Hozzávalók 8 zsemléhez
Tésztához:
- 1 kis csokor medvehagyma (kb. 15 szál)
- 50 dkg liszt
- 7 dkg trappista sajt
- 2 tk só
- 2,7 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
Tetejére:
- 1 felvert tojás
- 7-8 dkg trappista sajt
A megtisztított, lecsöpögtetett medvehagyma leveleit apróra
vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot,
beleszórjuk a sót, a medvehagymát és jól összekeverjük.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a meleg, de nem forró
tejben, majd a liszthez adjuk a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8
egyenlő részre osztjuk.
Egyenként zsemléket formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy
adag tésztát a tenyerünkbe veszünk, a szélétől elkezdjük a közepébe nyomni a
tésztát és végül fejjel lefelé fordítva sütőpapíros tepsibe fektetjük távolabb
egymástól, mert még nőni fognak.
Hagyjuk 20 percet kelni, míg bemelegszik a sütő.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a zsemléket, majd
megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 20 perc alatt barnára
sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése