Hozzávalók 6
kalászhoz:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Töltelékhez:
- 5 ek cukor
- 1 tk fahéj
Tetejére:
- 1 nagyobb tojás sárgája
Az élesztőt
felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet
egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a
szobahőmérsékletű margarint, a tojást, a mézet, a vaníliát és alaposan
kidagasztjuk.
Meleg helyen,
kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A
töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt
tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Vékonyra,
kb. 4 mm
vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
3 egyenlő
széles csíkra vágjuk.
A csíkokat
megkenjük olajjal.
A fahéjas
töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
Majd a
hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét
óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl
hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a
végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem
fért bele a rúd.)
Sütőpapírral
bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta,
éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb.
2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik
kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.
Lekenjük
őket tojás sárgájával.
Előmelegítjük
a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
180 fokon
hőlégkeveréssel 15 perc alatt szép barnára sütjük őket.
Ötletes, gusztusos. Nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
Törlés