PrintFrendly

2014. február 17., hétfő

Tyúkzsíros pogácsa

Anyukám meglepett egy nagy üveg házi sütésű tyúkzsírral. Imádom csak simán kenyérre kenve hagymával. Most, hogy a múlt hét bővelkedett édes sütikben, már a család nagyon óhajtott egy kis sós finomságot. Így készítettem tyúkzsíros pogácsát. Isteni omlós, még másnap is puha.
Hozzávalók 20 db pogácsához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 tk só
  • 2,5 dl tejföl
  • 18 dkg tyúkzsír
  • 1 egész tojás a lekenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk.
A tészta elég lágy, de ez nem baj.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.
Téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagra elnyújtjuk.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 30 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, pihentetés.
Ezután elnyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

2 megjegyzés:

  1. De nagyon szép és guszta ! Nagyon finom puha lehet! Láttam hogy ismét a takarékos konyhámból blogkostólsz?:-)) Várlak szeretettel!

    VálaszTörlés