Nagy izgalmamban a töltelékből kifelejtettem a betervezett fokhagymát, ezért magát a megtöltött dagadót dörzsöltem be vele. Azt hiszem ez néha mindenkivel előfordulhat. Így is igazán ízletes lett :-) 9 szelet ujjnyi vastag husi lett belőle, ami úgy gondolom, hogy három felnőtt adagja. Nálunk két felnőtt és két kis étvágyú gyereké.
Hozzávalók 3 főre:
·
1 kisebb
sertésdagadó, kb. 40 dkg
·
1 nagy
szelet kenyér
·
2 kisebb
nyers tojás
·
3 ek zsemlemorzsa,
ha szükséges
·
1 kisebb
szál sárgarépa
·
5 dkg
zöldborsó
·
1 tk só
·
1/3 kk őrölt
bors
·
3 ek zsír
·
1 tk házifokhagymakrém
A megtisztított sárgarépát kockára vágjuk és a zöldborsóval együtt éppen roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni.
A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, a nyers tojásokat, a zöldborsót, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 3 ek zsemlemorzsát is.)
A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, bedörzsöljük fokhagymakrémmel, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral.
Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 40 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával.
Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihűlni és szépen szeletelhető.
Szia!
VálaszTörlésNagyon tetszenek a receptjeid, köztük ez a dagadó is, amit hamarosan én is el fogok készíteni! Várom az újabb és újabb receptjeidet!
Köszönöm. Örülök, hogy tetszik, jó sütögetést kívánok hozzá :-)
Törlés