Egy pohár tej vagy kakaó mellé kiváló kísérő. Ezer hála a formázási technikáért Judit!
Hozzávalók 8 kalácshoz:
- 55 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Töltelékhez:
- 6 ek cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 4 ek olaj
Tetejére:
- 1 tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a
margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8
db, közel egyforma részre vágjuk.
Gombócokat formázunk, amiket kb. 10 percig hagyunk kelni.
Majd egyesével ovális alakúra nyújtjuk.
Lekenjük olajjal. Meghintjük a fahéjas cukorral.
A
szélesebbik oldaláról szorosan feltekerjük.
A kalácsoldalához csípjük a tészta szélét, majd ezt a részt
alulra fordítjuk.
Egy éles késsel a végeket kettévágjuk úgy, hogy középen kb.
4-5 cm átvágatlan részt hagyunk.
Először a felső részt fogjuk, a két félbe vágott tésztát
kifelé fordítva kettőször megtekerjük és a tésztás részükkel szemben
összecsípjük.
Ezt az alsó vágott résszel is elvégezzük.
Ezután a két összecsípett véget egymáshoz húzzuk félkör
alakban és összecsípjük azt is.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük.
Hagyjuk még kelni 30-40 percet.
Lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőbe tolva 20 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Viszem a receptet, köszi! Nagyon-nagyon szép!
VálaszTörlésNagyon szívesen :-)
TörlésNagyon mutatós!
VálaszTörlésKöszönöm és nagyon fincsi is :-)
TörlésA tésztája veri az eredetit! Örülök, hogy rábukkantam :)
VálaszTörlésNagyon örülök a sikerének :-)
Törlés