Hozzávalók 28
db pogácsához:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2,5 dl tej
- 3 tk só
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
- 10 dkg margarin
- 10 dkg zöldfűszeres sajtkrém (1 tubus)
- 1 tk morzsolt petrezselyemlevél
Tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg sajt
A tejben a
cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadjuk
még a 3 tk sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan
kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A margarint
habosra kavarjuk a sajtkrémmel. Hozzáadjuk a petrezselyemlevelet. (Én saját
szárításút használtam, amit átszitáltam, hogy ne maradjanak benne nagy
darabok.)
Lisztezett
felületen kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál
domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fűszeres krémet.
A tésztát
képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső
sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva
ráhajtjuk.
Az így
kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával
letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20
perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk
kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval
kiszaggatjuk.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 30
percet még kelesztjük.
Lekenjük egy
tojás sárgájával és megszórjuk kevéske reszelt sajttal.
Előmelegített
sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése