Anyukámék disznót vágtak, és kaptunk kóstolóba egy kis füstölt házi sonkát. Egy kevéske megmaradt, így jött az ötlet, legyen belőle pizza feltét. Akár húsvét utáni maradék sonka felhasználására is lehet egy jó tipp ;-)
Hozzávalók 4 főre:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 5 dkg margarin
Szószhoz:
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható)
Feltéthez:
- 15 dkg házi füstölt sonka
- 2 kisebb fej lila hagyma
Továbbá:
- 1 szál újhagyma vagy pár szál metélőhagyma
- 2-3 szelet piros kaliforniai paprika
A forma kenéséhez:
- 2 dkg margarin
- 1 tk liszt
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott
élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tejfölt egy tálkába öntjük. Belezúzzuk a megtisztított
fokhagymákat, beleszórjuk a szerecsendiót.
A sonkát nagyon apróra kockázzuk és egy tálkában mérsékelt lángon
2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk.
A hagymákat is alaposan megtisztítjuk, a lila hagymát
karikára, a paprikát és az újhagymát vagy a metélőhagymát pedig apróra vágjuk.
Egy kerek pizzaformát kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát beleborítjuk és a kezünkkel szépen
belenyomkodjuk, hogy legyen egy kis pereme.
Megkenjük a fokhagymás szósszal.
Ráfektetjük a lila hagyma karikákat. Megszórjuk a
sonkakockákkal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve megszórjuk az apróra vágott paprikával és
újhagymával vagy metélőhagymával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése