Dekoratív fogás, amihez remek köret a habos krumplipüré vagy akár a krumplisaláta is, de szépen mutat hidegtálon is.
Hozzávalók 2
rúdhoz:
*1 kg darált sertéscomb
*2 nagyobb nyers tojás
*1 púpos kk só
*1 púpos tk házi fokhagymakrém (esetlek 2-3 gerezd
fokhagyma)
*0,5 kk őrölt bors
*10 púpos ek zsemlemorzsa
*1 kisebb tojás felverve a rudakat lekenni
Töltelékhez:
*5 keményre főtt tojás
*1 egész nagy szál sárgarépa
*10 dkg zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
*1 nagyobb kápia paprika
*15 dkg trappista sajt
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A sárgarépát és a
pritamin paprikát apró kockára vágjuk, majd a répát a zöldborsóval sós vízben
éppen roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni és kihűlni.
A tojásokat apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
A húst egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a
zsemlemorzsát és ízesítjük a fűszerekkel.
Alaposan összedolgozzuk.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt
előmelegítjük.
A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket
sütőpapíron négyszögletes alakúra, kb. ujjnyi vastagra ellapogatjuk a tepsi
hosszához igazítva.
A darabolt tojás felét rászórjuk, majd a paprika, a
zöldborsó és a répa felét is. Meghintjük a sajt felével. A tenyerünkkel kicsit
megnyomkodjuk a tölteléket.
A sütőpapír segítségével a hosszabbik oldalról kezdve
feltekerjük, kicsit megnyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
A tekercs két végét kicsit az ujjunkkal benyomkodjuk,
hogy a töltelék ne jöjjön ki.
Óvatosan a sütőpapíros tepsibe fektetjük.
A másik adag hússal is megismételjük a fenti műveletet.
A rudak tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással.
Lefedjük alufóliával.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 60 percet
sütjük, majd az alufóliát levéve további 20 percet pirítjuk. Ezalatt párszor
meglocsolgatjuk a tetejét a kisült szafttal, hogy a rudak teteje ne száradjon
ki nagyon.
A sütőből kivéve kiemeljük a léből, hagyjuk teljesen
kihűlni, majd egy éles késsel vékonyra szeleteljük.
A Facebookon is megtaláltok.
Elkészítettem, nagyon finom.
VálaszTörlés