PrintFrendly

2015. november 7., szombat

Kakaós vulkán

Ritkán, de előfordul, hogy Férjem ad nevet egy finomságnak. Most is ez történt. Amikor meglátta a kisült csigákat, akkor megjegyezte, hogy ez olyan, mint a vulkán. Így lett kakaós vulkán. 
Puha, kakaós péksüti. Egy pohár tejjel kiváló reggeli vagy uzsonna.



Hozzávalók 12 db vulkánhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:
*3 ek cukrozatlan kakaópor
*5 ek cukor
*2-3 ek olaj

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, a vajat/margarint.
Simára dagasztjuk.
A tésztát két egyforma részre osztjuk.
Mindkettőt egy tálba fektetjük és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Egy 12 db-os muffin sütő formát kibélelünk papírral.
A töltelékhez a kakaóport elkeverjük a cukorral.
Az egyik megkelt bucit enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 30*25 cm nagyságúra elnyújtjuk.
A lapot vékonyan lekenjük olajjal és a töltelék felét egyenletesen elsimítjuk a tésztán.
Szorosan feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve.
A tekercset kettévágjuk, majd a két részt 3-3 egyforma darabra.
Az előkészített formába állítjuk.
A másik tésztával is megismételjük a műveletet.

Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20 perc.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 13 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve egy ecsettel vékonyan átkenjük tejjel és egy konyharuhával 10 percre letakarjuk.
Ha kihűltek, a papír szépen leválik a csigákról.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése