Nemrég kaptam Páromtól egy ovális kerámia tálat, amit most ezekkel a buktalabdákkal avattam fel. Nem csináltam túl édesre, mert a férfinép inkább így kedveli. Aki szereti, reszelhet citromhéjat a töltelékbe, vagy gazdagíthatja mazsolával is.
A szaggatás során keletkezett egy kevés hulladék tészta, amit újra összedolgoztam, kicsit kelesztettem, majd apró korongokat szaggatva, forró olajban kisütve lett pár darab fánkgolyó.
Hozzávalók 19 db labdához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*20 dkg túró
*1 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
Lekenni:
*1 ek olvasztott margarin
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást,
a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra
alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a sütőformát egész vékonyan kikenjük margarinnal
és megszórjuk liszttel.
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal
és a tojással alaposan összeforgatjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk,
ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk.
Egy nagyobb pogácsa vagy fánk kiszúróval kiszaggatjuk.
Minden tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi tölteléket.
A tésztát a kezünkbe fogjuk, a széleit batyu szerűen
összefogjuk, összenyomjuk, majd gombócot formázunk.
A buktákat az előkészített formába rendezzük.
A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25
percet kelni.
A bukták tetejét vékonyan lekenjük olvasztott
margarinnal.
180 fokon 23 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Gyönyörű és foszlós! Nálunk a lekváros a libling...
VálaszTörlésKöszönöm szépen, hm a lekváros a második számú kedvenc :-D
Törlés