Azt hiszem máskor is fogom még készíteni és talán egyszer dió is kerül majd bele :-)
Hozzávalók 2 formakenyérhez:
Öregtésztához:
*18 dkg BL80-as liszt
*0,9 dl langyos víz
*0,3 dkg friss élesztő
Kenyérhez:
*30 dkg liszt (BL55)
*8 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
*12 dkg rétesliszt
*2 tk só
*a fenti összes öregtészta
*1,5 dkg friss élesztő
*3,2 dl meleg víz
*1 kk cukor
*1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
*0,5 tk sikér (ez most kimaradt)
*4 ek olaj
Előző este összeállítjuk az öregtésztát. A langyos vízben
elkeverjük az élesztőt, majd összedolgozzuk a liszttel. A konyhapulton lefedve
hagyjuk másnap reggelig pihenni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk az öregtésztát, a meleg, de nem forró vízben elkevert élesztőt, amit
a cukorral megszórtunk, az olajat.
Alaposan összedolgozzuk. nekem egy kicsit lágy lett a
tészta, ezért még hozzáadtam 1 púpos evőkanál lisztet.
Ezután letakarva 45 percet kelesztjük. A megkelt tésztát
két egyenlő részre vágjuk.
Egyenként téglalap alakúra kézzel ellapogatjuk.
Feltekerjük, mint a bejglit és kiolajozott formákba
fektetjük.
Letakarva további 50-60 percet kelesztjük. Lespricceljük
vízzel.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 220 fokon 10 percet
sütjük, majd 180 fokon további 30-35 percet.
Végül rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése