Hozzávalók 3 főre:
Golyókhoz:
*25 dkg darált sertéshús
*1 tojás
*3 púpos ek zsemlemorzsa
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd zúzott
fokhagyma)
Továbbá:
*1 közepes fej vöröshagyma
*15 dkg gomba
*4 ek olaj
*1 tk őrölt pirospaprika
*1 dl víz
*só, bors
*1 tk liszt
*3,5 dl tejföl
*20 dkg spagetti tészta
Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy
tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól
összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. (Nekem 24 db lett.)
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A
gomba héját lehúzzuk, megmossuk, és apró darabokra vágjuk.
Egy magasabb falú serpenyőben 4 ek olajat forrósítunk és
a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig
pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk,
majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Majd megszórjuk őrölt
piros paprikával, beleforgatjuk a gombócokat, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük
sóval, borssal és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ezalatt párszor átkeverjük,
illetve megforgatjuk a gombócokat.
A spagetti tésztát közben sós vízben kifőzzük,
hagyjuk lecsöpögni.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel.
Ha már a víz elfőtt a gombócokról, akkor beleöntjük a
tejfölt, majd jól átforgatjuk és hagyjuk besűrűsödni, átmelegedni. ha nem elég
sűrűnek találjuk, megszórhatjuk egész kevés liszttel, de óvatosan, mert könnyen
liszt ízű lehet, ha túladagoljuk. . Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető,
hogy szükséges még sózni, borsozni.
A gombócokat melegen, a kifőtt spagettivel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése