PrintFrendly

2014. november 7., péntek

Bakonyi húsgolyók

A mai ebéd ez a húsgolyó volt spagetti tésztával. A gyerekek nagyon kedvelik ezt a tejfölös szószt, gyakran készítem csirkemellből, ezért is gondoltam, kipróbálom egy kicsit más formában. 



Hozzávalók 3 főre:
Golyókhoz:
*25 dkg darált sertéshús
*1 tojás
*3 púpos ek zsemlemorzsa
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd zúzott fokhagyma)

Továbbá:
*1 közepes fej vöröshagyma
*15 dkg gomba
*4 ek olaj
*1 tk őrölt pirospaprika
*1 dl víz
*só, bors
*1 tk liszt
*3,5 dl tejföl
*20 dkg spagetti tészta

Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. (Nekem 24 db lett.)


A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk, és apró darabokra vágjuk.
Egy magasabb falú serpenyőben 4 ek olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A visszamaradt olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Majd megszórjuk őrölt piros paprikával, beleforgatjuk a gombócokat, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ezalatt párszor átkeverjük, illetve megforgatjuk a gombócokat. 


A spagetti tésztát közben sós vízben kifőzzük, hagyjuk lecsöpögni.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel.
Ha már a víz elfőtt a gombócokról, akkor beleöntjük a tejfölt, majd jól átforgatjuk és hagyjuk besűrűsödni, átmelegedni. ha nem elég sűrűnek találjuk, megszórhatjuk egész kevés liszttel, de óvatosan, mert könnyen liszt ízű lehet, ha túladagoljuk. . Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még sózni, borsozni.
A gombócokat melegen, a kifőtt spagettivel kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése