Hozzávalók 2 kalácshoz:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin
*1 tojás sárgája+1 kk tej sütés előtt lekenni
*2-3 ek tej az átgőzöléshez
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást.
Elkezdjük kézzel összeállítani, majd a kissé megolvasztott
margarint is beledolgozzuk.
Az alaposan kidagasztott tésztát meleg helyen letakarva
kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az egyiket
szintén kettévesszük. Így lesz 2 nagy és 2 kisebb tésztánk, amiket golyóvá
formázunk. Egy kicsit és egy nagyot letakarva félre teszünk.
A nagy tészta darabból lesz a bárány testének alsó része,
a kisebb darabból pedig a fej, a fülek, a láb és a testének a felső része.
A nagyobb tésztát apró, kb. 3 cm átmérőjű golyókká
formázzuk, amiket egyenként kb. 12 cm hosszú rúddá sodrunk. Ezeket feltekerjük,
mint a brióst.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük félkört
alakítva, majd a kört is kitöltjük a csigákkal.
A kisebb tésztából vágott darabokból kialakítjuk a bárány
hosszúkás, ovális fejét, a keskeny, hosszú füleket és a vékony, a végén kissé átvágott
lábakat.
A maradék tésztából pedig ismét apró csigákat sodrunk,
amiket az alsó csigák közötti résekre helyezünk, így elérhetjük, hogy a bárány
teste kissé kiemelkedjen. Egész apró golyókból kialakítjuk az állat orrát és
szemeit.
A kész kalácsot letakarva hagyjuk kelni, míg a sütő
bemelegszik, kb. 20 percet.
Addig elkészítjük a másik bárányt is.
A megkelt tésztát lekenjük egy tojás sárgája és kevés tej
keverékével.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon
hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Amint kiemeljük a sütőből lekenjük kevés tejjel és
konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
A Facebookon is megtaláltok.
Cuki és göndör! Nagyon helyes barika és csodás színe van! Tejjel jöhet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-) Máris küldtem pár göndört belőle :-)
Törlés