Miért fahéjas? Mert nagyon szeretjük és másodsorban a csábító fahéj a 28. SAD témája, így a játékban is részt tudok venni a kiflikkel.
Puha, omlós, édes péksütik születtek, amihez már csak egy bögre tej vagy kakaó hiányzik és kész is a remek reggeli.
Hozzávalók 24
db kiflihez:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*4 ek cukor
*1 púpos ek őrölt fahéj
*3 ek olaj (esetleg olvasztott margarin)
Lekenni:
*1 kisebb tojás felverve
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk 1 evőkanál cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást,
a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen letakarva, kb. 1 óra
alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát három egyenlő részre vágjuk, egyenként
gombócokat formázunk, letakarva kicsit félretesszük.
Közben egy tálkában a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Az egyik tésztagombócot kb. 4-5 mm vastagra és kör
alakúra elnyújtjuk, 8 cikkre vágjuk.
Vékonyan lekenjük olajjal (esetleg olvasztott
margarinnal) és megszórjuk a fahéjas cukor harmadával.
A kifliket egyenként a körcikk szélétől kezdve szorosan
feltekerjük, kifli formára hajlítjuk.
Az előkészített tepsibe fektetjük.
Ezt a műveletet megismételjük a másik két bucival.
A sütőt előmelegítjük. Addig letakarva hagyjuk kb. 20-25
percet kelni (attól függően mennyire van meleg a helyiségben).
A kiflik tetejét lekenjük egy felvert tojással.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése