PrintFrendly

2019. január 25., péntek

Diós-aszalt fügés gyökérkenyér


Azt hiszem most eléggé merész módon bántam a kenyértésztával, mert belecsempésztem egy kevés diót, és némi maradék aszalt fügét. A végeredmény pedig a vártnál finomabb lett, hisz úgy tűnik, remek párost alkotnak benne. Nagyon hamar elfogyott, ez a legjobb bizonyíték rá. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin januári számában is.
Hozzávalók 2 kenyérhez
*50 dkg liszt
*2 csapott teáskanál só
*3,5 dkg friss élesztő
*4 dl víz
*2 evőkanál olaj
*4 dkg dió
*pár darab aszalt füge

A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a vízbe morzsolt élesztőt. Egy fakanállal addig keverjük, míg a folyadék mindenhol eláztatja a lisztet. A lágy tésztát lefedve a konyhapulton 8-10 órát pihentetjük. 
Két részre osztjuk. Erősen lisztezett felületre borítjuk. Lisztezett kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk. Rászórjuk a száraz serpenyőben megpirított és durvára vágott diót és a kisebb darabokra szeletelt fügét. Feltekerjük, mint a bejglit. Párszor megcsavarjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk. 
Kb. 30 percet kelesztjük. A műveletet megismételjük a maradék tésztával is. A sütőt előmelegítjük, az aljába teszünk egy kis tálkába vizet. 
A kenyeret 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 50 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2 megjegyzés:

  1. Szia Andrea! 1. A liszt mennyiségéhez soknak tartom a 3,5 dkg élesztőt és a langyos helyen (konyhapult) való 8-10 órai pihentetést. Túlkel és vissza is esik a tészta. Vagy ez a cél? Mert más receptekben láttam már olyat, hogy ez nem volt baj. 2. Ha a liszt felét kicserélem tk. tönkölyre, több víz kell hozzá (mert szerintem már az alap is elég sok)? Köszönöm szépen a válaszodat. Üdvözlettel: Mari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mari, A gyökérkenyérnek ez a jellegzetessége, illetve az elkészítési módja. A lényeg a hosszú kelesztés,a folyamat része az "összeesés" :-)Igen, valóban ez a cél. Lisztcserénél elképzelhető, hogy picivel több vizet igényel, de azt a bekeverésnél lehet látni. A lényeg, hogy könnyű, lágy legyen a tészta.

      Törlés