Eddig csak sima búzalisztes, és vegyes lisztes
kenyérkékkel próbálkoztam. Most pedig a kukoricás volt soron. Roppant egyszerű,
pár perc alatt összeállítható. Az élesztőt sem szükséges futtatni, csak
elkeverni a langyos vízbe, sőt most a cukrot is elhagytam a gombák
beindulásához. Az útifű maghéj arra való, hogy ne essen morzsáira, hanem
rugalmas legyen a végeredmény. Én a helyi kis százforintos jellegű boltban
vásároltam, de láttam már a nagy gazdaságos hipermarketben is a gluténmentes
soron.
Puha, kívül ropogós kenyér lett belőle, ami remek kísérője volt a töltött káposztának.
*35 dkg kukoricaliszt
*2 púpozott kk só
*3,5 dkg útifű maghéj
*6,8 dl langyos víz
*1,7 dkg friss élesztő
*3 ek olaj (+1-2 ek a lekenéshez)
A lisztet elkeverjük a sóval és az útifű maghéjjal. A
langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, jól elkavarjuk és hozzáadjuk a liszthez
az olajjal együtt. Alaposan összedolgozzuk. Az elején folyékony, de utána lágy,
de nem ragadós tésztát kapunk. Kukoricalisztes felületen kis veknit formázunk.
Sütőpapíros kenyérformába (25*11 cm) rakjuk. Letakarva addig pihentetjük, míg a sütő
bemelegszik.
Késsel bevágjuk, olajjal lekenjük.
210 fokon alul-felülsütéssel
kb. 60 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése