Hozzávalók 20 db pogácsához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 kk só
*10 dkg tyúkzsír
*10 dkg tyúkzsír
*2,5 dkg élesztő
*1,5 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*3 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
*1 kis fej káposzta (lereszelve mérve 30 dkg)
*5-6 ek olaj
*1 kk só
*1 csapott kk őrölt bors
Lekenéshez:
*1 kisebb tojás felverve
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és
meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, meghintjük a sóval,
elmorzsoljuk benne a zsírt.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a
tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát
kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, a torzsa részt és a vastag ereket
nem használjuk fel. Egy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk,
sózzuk, meghintjük 1 kk borssal. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kb. 0,5 cm
vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A káposztát egyenletesen elosztjuk rajta.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre
hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük, elnyújtjuk,
majd megint hajtogatjuk.
Megint 15 perc pihenés, nyújtás, hajtogatás, pihenés.
Elnyújtjuk kb. 2cm vastagra, egy éles késsel bevágjuk a
tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így
szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit
távolabb. Előmelegítjük a sütőt és addig kb. 20 percet kelesztjük a pogácsákat.
A tetejüket lekenjük egy felvert tojással.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
De régen ettem káposztás pogit. Milyen szép magas lett! Jó borsosan szeretem, úgy mint a káposztás tésztát. Nagyon guszta! Egy kosárkával elfogadnék...
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
Törlésén most éppen a tepertős pogácsát várom,h. kipihenje magát a második hajtogatás után. 30 dkg lisztből csináltam hasonlóan mint te
VálaszTörlésA második kedvenc pogácsánk a tepertős :-) Biztosan nagyon fincsi lesz :-)
Törlés