Hozzávalók 20 db csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2,3 dl tej
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 ek méz
*1 tojás sárgája
*8 dkg margarin
Töltelékhez:
*2 ek olaj
*3 ek cukor
*1 ek őrölt fahéj
A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk az élesztőt és
megszórjuk 1 evőkanál cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit
betakarunk némi liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a
vaníliás cukrot, a mézet, a tojás sárgáját, a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A
töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk,
kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral.
A hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Egy éles
késsel hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágunk. Két tenyerünk között kicsit
megsodorjuk, majd a tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
A sütőt előmelegítjük. A csigákat letakarva hagyjuk kb.
20 percet kelni.
Előmelegített sütőben 170 fokon 25 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Imádom a fahéjat, sajnos a többiek nem. Ritkán, de szoktam magamnak külön egy párat sütni. Nagyon szemrevalóak!
VálaszTörlésKöszi, szerencsére nálunk mindenki szereti :-)
Törlés