Hozzávalók:
Morzsához:
*25 dkg liszt
*15 dkg margarin
*15 dkg cukor
Tésztához:
*40 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*12,5 dkg margarin
*1 kisebb citrom reszelt héja
*2 tojás sárgája
*1 dl tejföl
Töltelékhez:
*1,5 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
*2 tasak vaníliás cukor
*Cukor ízlés szerint (nálam 5 ek)
*1 púpos tk őrölt fahéj
*1 marék darált keksz (esetleg zsemlemorzsa vagy búzadara)
Először a morzsát készítjük el, a lisztet egy tálkába
mérjük, hozzáadjuk a cukrot és margarint, majd lazán összedolgozzuk. Nem
szükséges alaposan összegyúrni, elég, ha morzsalékosra összeáll. Lezárva a
hűtőbe toljuk.
A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a
sót, a sütőport, a porcukrot, elmorzsoljuk benne a margarint, majd
belereszeljük a megtisztított, szárazra törölt citrom héját, beleütjük a
tojások sárgáját, belemérjük a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk.
Egy nagyméretű tepsit (38*30 cm) kikenünk kevéske
margarinnal, megszórunk finoman liszttel.
A tésztát lisztezett felületen a tepsi méretére nyújtjuk,
majd a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük. Kicsit megszurkáljuk villával.
A sütőt előmelegítjük.
A megtisztított almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a
levét kicsavarjuk.
A gyümölcshúst egy tálba téve megszórjuk a cukrokkal, a
fahéjjal és jól összekeverjük.
A tészta tetejét meghintjük a kekszmorzsával, egyenletesen
elsimítjuk rajta a tölteléket.
A hűtőből kivett morzsát a tetejére morzsoljuk.
180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kihűlt, vékonyan meghintjük porcukorral és egy éles
késsel szeleteljük. Nem szükséges a megszokott szeleteléshez ragaszkodnunk,
vághatjuk háromszög alakúra vagy egy pogácsa szaggatóval is kiszúrhatjuk.
Kerekben is nagyon guszta! :o)))
VálaszTörlésKöszi :-)
Törlés