Hozzávalók 8 db stanglihoz:
Tésztához:
*40 dkg finom liszt (BL55)
*10 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
*2 tk só
*7 dkg reszelt sajt
*2,5 dkg élesztő
*1 tk cukor
*3 dl tej
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin
Tetejére:
*1 kisebb tojás felverve
*7 dkg reszelt sajt
A liszteket egy tálba mérjük, majd belereszeljük a sajtot,
beleszórjuk a sót és jól összekeverjük.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró
tejben, majd liszthez adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával, a margarinnal
együtt. Alaposan kidagasztjuk, ha túl
lágy lenne a tészta, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál lisztet, de ne legyen túl
kemény.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8
egyenlő részre osztjuk.
Gombócokat formázunk, amiket letakarva 15 percet hagyunk
pihenni, majd egyenként 2-3 mm vastag ovális lappá nyújtunk. Ezek kb. 10*15 cm nagyságúak.
Majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt
alulra fordítjuk.
A két végét kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert
még nőni fognak.
A stangli forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit
lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.
Hagyjuk letakarva 45 percet kelni.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd
megszórjuk reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt hőlégkeveréssel
barnára sütjük.
Csodaszép a belseje! Frissen, ropogósan ahogy kikerül a sütőből... Jöhetne!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésMegsütöttem,nagyon finom ropogós lett-jobb mint a bolti kétségen kívül-szuperek a receptjeit,gratulálok és köszönöm szépen.
VálaszTörlésNagyon örülök a sikerének, kedves egészségetekre :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törlés