Amikor vendégek érkeznek és a tiszteletükre pár szendvics
is készül, akkor igazán jó szolgálatot tesz ez az egyszerű kenyér. Nincs vele
túl sok munka, csak összekeverjük,
várunk, megformázzuk, megsütjük és megesszük. A legnagyobb nehézsége hogy kivárjuk, míg meghűl.
Szerintem frissen a legfinomabb, amikor
még jó ropogós a héja és puha a belseje. Tegnap elkészült egy próba adag,
aminek nagy része el is fogyott a kóstolgatás során, most pedig már a tepsiben
pihen a következő páros.
Hozzávalók 2
kenyérhez:
*50 dkg liszt (BL55)
*1,5 tk só
*3,5 dkg friss élesztő
*4 dl víz
*2 ek olaj
A lisztet egy tálba szórjuk és elvegyítjük benne a sót.
Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit, elkavarjuk, majd a liszthez adjuk és
belemérjük az olajat is.
Egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol
átnedvesedik.
Lefedve hagyjuk a konyhapulton kb. 10 órát állni. (Én
kora reggel bekevertem és délután sütöttem.)
A tészta szépen életre kel, megemelkedik, szinte folyóssá
válik és tele lesz buborékokkal.
Erősen lisztezett felületre borítjuk, ahol lisztes kézzel
téglalap alakúra ellapogatjuk. Két részre vágjuk, majd a szélesebb oldaláról
kezdve feltekerjük.
Itt párszor meg is lehet csavarni a tésztát, de ezt én
most kihagytam.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel.
Lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni. Ez függ
attól, hogy mennyire van meleg a helységben.
A sütőt előmelegítjük, és egy tálkába vizet teszünk az aljába a gőzképződéshez.
200 fokon hőlégkeveréssel kb. 40 percet sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Ezt holnap kiprobalom.
VálaszTörlés