Sokáig nem tudtam palacsintát sütni, mert hol
szétszakadt, hol leragadt, ha mérés nélkül, csak úgy kutyultam be a tésztát.
Anyukám pedig szemre, érzéssel állította össze. Egyszer eljött és megkértem,
hogy keverjen be egy adagot, én pedig lemértem, hogy miből mennyit használ.
Azóta is ezt a receptet használom.
Hogy miért írom le mindezt? Mert lehet, hogy
van más is, aki még csak próbálkozik és keresi a számára megfelelő palacsinta
receptet. Neki ajánlom kipróbálásra ezt a változatot.
Hozzávalók kb.
10 nagyobb palacsintához:
*3 nagyobb tojás
*1 tasak vaníliás cukor
*4 csapott ek cukor
*0,5 kk só
*12 jó púpos ek liszt
*4,8 dl tej
*0,5 dl olaj
A tojásokat egy tálba ütjük, majd simára keverjük a
cukrokkal és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva
csomómentes masszává keverjük. Végül beleöntjük az olajat, amivel szintén
elkeverjük.
Egy palacsintasütő serpenyőt felforrósítunk, majd a
palacsintákat egyenként kisütjük benne.
Pár észrevétel,
tapasztalat, ami megkönnyítette a készítését:
*A keverést nem kanállal és nem fakanállal végzem, hanem
egy olyan gömbös fejű kézi habverővel. Nem tudom, hogy van-e hivatalos
elnevezése, de nekem ez vált be a legjobban, a rántást és a habarást is ezzel
keverem csomómentesre.
*A liszt után arra kell figyelni, hogy a tejet csak kis
adagokban, közben folyamatosan kevergetve adjuk hozzá, különben csomóssá válhat
a tészta.
*Ha mégis csomós lett, akkor sem kétségbe esni, hisz egy
szűrőn átengedve a masszát sima tésztát kapunk.
*Azt tapasztaltam, hogy ez a recept akkor működik tökéletesen,
ha a liszt is olyan igazán jó púpos kanállal van adagolva. Lemérni még nem
mértem le.
*Mindig tejet használok, hisz az biztos, hogy van itthon,
ellentétben a szódavízzel.
*Sokan kérdezték, hogy a cukortól nem ragad-e le. A
válaszom nem. Ez a tészta egyszer ragadt le, amióta készítem, amikor véletlenül
kifelejtettem belőle az olajat.
*Bár piros pontos közepű serpenyőt használok, minden
egyes palacsinta előtt egy szilikon ecsettel vékonyan kikenem a serpenyőt. Így
tuti nem ragad le és valahogyan így jobban szeretjük.
*Úgy ellenőrzöm, hogy megsült-e az alsó oldal, hogy ha
már látom, hogy a széle egy picit kezd barnulni, akkor egy szilikon lapáttal
alá nézek és ezzel is fordítom meg. A sütést közepestől egy kicsit mérsékeltebb
lángon végzem, ugyanis hamar sül.
*Van egy egész kicsi merőkanalam és azzal két merítésnyit
teszek a serpenyőbe és körkörös mozdulattal hagyom, hogy a tészta végigfolyjon
a serpenyőben.
*Ha sós palacsintát szeretnék, akkor csak kihagyom belőle
a cukrokat és fél helyett 1 csapott kávéskanál sót rakok bele.
*Nekem ebből az adagból kb. 10 db nagyobb, vékonyabb
palacsinta lesz.
*Előfordulhat, hogy sütéskor a palacsinta széle picit
jobban kiszárad és ropogósabb lesz. Akit ez esetleg zavar, alufóliával lefedve
a palacsintákat „megpuhíthatja” a szélét is. Nálunk a ropogósság nem okoz
problémát.
A Facebookon is megtaláltok.
Sokáig hasonló okok miatt en sem tudtam jo palacsintat sutni. Egyszer aztan kaptam egy receptet azota csak igy sutom: 1 tojas, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl viz (lehet sima is), 3 ek. olaj, csipet so, cukor izles szerint (mi kb. 1evokanallal teszunk bele, de lehet vanilias cukorral is edesiteni egy reszet). Tutira nem ragad le, akkor fordithato, amikor a tepsi "elengedte" szo szerint a megsult tesztat.
VálaszTörlésHa gondolod, probald ki ezt is. Ebből is kb. 10 db lesz.
Szep napot!
Köszönöm szépen, ki fogom próbálni :-)
Törlés