Már rég követem Brigi blogját, sőt sütöttem is már tőle
korábban kenyeret. Most egy joghurtos forma kenyeret próbáltam ki. Bevallom, az
eredeti recept szerint lenmag is volt a tésztában, de a kicsik ezt nem kedvelik,
ezért egyszerűen kihagytam belőle. Most sem csalódtam a receptben. Tökéletesen
puha, a tönköly liszt ellenére sem tömör. A vasárnapi bográcsozásra készült, és
mondhatom, hogy nagy sikere lett. Még aznap este készítettem egy újabb adagot.
Azt már tudtam tesztelni és egy nap múlva is ugyanolyan puha maradt, mint
frissen. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez a kenyérke. Köszönöm szépen
Brigi a receptet!
Hozzávalók 1 db
kenyérhez:
Öreg tésztához:
*75g kenyérliszt (BL80)
*75g langyos víz
*2g friss élesztő (nem elírás, tényleg 2g)
Kenyérhez:
*300g Teljes Kiőrlésű Tönköly Búzaliszt
*100g kenyérliszt (BL80)
*1 tk só
*A fenti összes öreg tészta
*2 dl langyos víz
*10g friss élesztő
*100g natúr joghurt
*1 ek ételecet (10%-os)
*1 ek olaj
A tervezett sütés előtt 24 órával elkészítjük az öreg tésztát. Egy tálkába szórjuk a lisztet. A langyos vízbe morzsoljuk az
élesztőt, kicsit elkeverjük, és a liszthez adjuk. Összedolgozzuk. Lágy,
ragacsos a tészta, de ez nem baj.
Lefedjük, és a konyhapulton hagyjuk egy napot.
Másnap a kenyérhez a liszteket egy tálba mérjük,
elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az öreg tésztát, ami addigra kicsit buborékos
lett és folyós, valamint az olajat, az ecetet, a joghurtot és a vízbe morzsolt
és kicsit elkevert élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk. A tészta lágy, érdemes
lisztezett felületen átgyúrni.
Majd meleg helyen, lefedve 30 percet kelesztjük.
Ezután lazán átmozgatjuk, átgyúrjuk és további 30 percet
kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük (egy kis tálba vizet teszünk az
aljába) és egy hosszúkás kenyérformát (25 cm hosszú és 11 cm széles) kikenünk
vékonyan olajjal, megszórjuk kevés liszttel.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk és kézzel a forma
hosszához igazítva téglalap alakúra szétnyomkodjuk.
A szélesebb oldaláról feltekerjük, kenyérformára
igazítjuk.
Az előkészített formába rakjuk.
Lefedve további 30 percet kelesztjük. Lespricceljük
vízzel és a forró sütőbe toljuk.
200 fokon hőlégkeveréssel 20 percet sütjük, majd a
hőfokot 180-ra csökkentve további 20 percet pirítjuk.
A formából óvatosan kiborítjuk és rácson hagyjuk teljesen
kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése