Nagyobb ünnepek
alkalmával, illetve ha vendégeket várunk, mindig készül valamilyen töltött hús
vagy tekercs. Nagy előnyük, hogy már előre megsüthetők és az adott napon csak
felszeleteljük és kínáljuk. Szép hidegtál is készíthető belőle, de habos
krumplipürével, esetleg salátával is remek fogás.
Hozzávalók 1
nagyobb rúdhoz:
*Kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
*250g darált sertéscomb
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*0,5 kk házi fokhagymakrém
*2 púpos tk őrölt pirospaprika
*200g bacon szalonna
*1 ek zsír
*0,5 dl víz
*1 tk házi ételízesítő
A karajt alaposan
megtisztítjuk, ha van rajta hártyás részt, azt levágjuk.
A húst hosszában a
felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban
ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk
fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy.
(Így a végéről
nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt
széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és
borssal.
A darált húst
ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel, fűszerpaprikával.
A kiterített karajon
szétnyomkodjuk a kolbászhúst, majd a szélesebb oldaláról kezdve szorosan
feltekerjük úgy, hogy a széle rész alulra essen.
A bacon szalonnát
kiterítjük úgy, hogy a szeletek egy egész kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük a
töltött húst, majd beletekerjük a szalonnába.
Egy magasabb falú
kenyérsütő formát kikenünk zsírral és belefektetjük a húst. Öntünk mellé egy
kevés vizet, amibe szórunk némi házi ételízesítőt. Alufóliával lefedjük. 200
fokra előmelegített sütőben lefedve, hőlégkeveréssel kb. 75 percet puhítjuk, majd
az alufóliát eltávolítva, (ha sok a leve, akkor nagy részét érdemes leönteni)
további 25 percet pirítjuk.
Kiemeljük a
formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szépen szeletelhető.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése