Semmi extra, csak némi kefir és már kel is a tészta. Jó fokhagymásan szeretjük, tejföllel és reszelt sajttal. Ez egy olyan étel, miből szerintem nem lehet sokat enni, mert hamar eltelít és forrón fogyasztva hamar beteg lehet az ember. Csak bírjuk kivárni, míg kéz melegre hűl ;-)
Hozzávalók 6-7
lángoshoz:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*3 dl kefir
*2,5 dkg friss élesztő
*1 csipet cukor
*0,5 dl olaj a tésztába
*3-4 dl olaj a sütéshez
A kefirt egy kis tálba kanalazzuk, picit megmelegítjük és
belemorzsoljuk az élesztőt. Megszórjuk egy pici cukorral, összekeverjük és
félretesszük kb. 10 percre.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a
sót, ezután hozzáadjuk a kefirt, és az olajat.
Nem túl kemény tésztát dagasztunk belőle. Ha mégis annak
éreznénk, akkor adhatunk hozzá 1 evőkanálnyi olajat.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Egy nagyobb edényben olajat forrósítunk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kézzel
egy kicsit kilapogatjuk.
Egy közepes méretű tálkával (nálam salátás) kiszaggatjuk.
Ha már jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy tészta
korongot és a két kezünkben úgy tartjuk, mintha az autó kormányát fognánk és a
szélét tartva elkezdjük körbe forgatni. Így a tészta széle kicsit vastagabb
marad, de a közepe szép vékonyra nyúlik.
A forró olajban szép pirosra sütjük mindkét oldalát. (Ha
nem elég meleg az olaj, akkor a tészta hamar megszívja magát olajjal és
tocsogós lesz.)
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése