Most egy egyszerű, tejes zsemlét készítettem, ahol a liszt egy kis részét teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem.
Hozzávalók 8 db
zsemléhez:
*50 dkg finomliszt
*10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
*2 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*3,6 dl tej
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin
*1 tk szezámmag
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.
A liszteket egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Ha ragadna a tészta, még adhatunk
hozzá 1-2 evőkanálnyi lisztet.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Majd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és
gombócokat formázunk úgy, hogy a tenyerünkbe fektetünk egy darab tésztát, majd
a szélétől a közepébe nyomkodjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egy kevés helyet
hagyva közöttük.
Letakarva, meleg helyen további 25-30 percet kelesztjük.
Lespricceljük vízzel, megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése