Mostanában a karfiolt arany árában mérik, de tegnap
sikerült vásárolnom akciósan két szép fejet.
Az egyik kisebb volt, abból készült ez az egyszerű,
krémes leves. Természetesen mirelit
zöldség is megfelelő, azt kiolvasztás nélkül engedjük fel az alaplével. (A másik fej karfiolt kirántottam, mert az a fiúk egyik kedvenc étele és a főzővizét használtam a leves alaplevének.)
Hozzávalók 4
főre:
*1 kisebb fej karfiol (tisztítás után mérve kb. 25 dkg)
*1 liter zöldségleves alaplé
*1 csipet só
*1-2 tekerés bors
*1 púpos ek liszt
*2 dl főzőtejszín (18%-os)
*3-4 szál friss petrezselyemlevél
A karfiolt apró rózsáira szedjük, a leveleket és a vastag
torzsa részt eltávolítjuk.
A folyó víz alatt alaposan átöblített karfiolt egy kisebb
lábasba tesszük, amit felengedünk 1 liter zöldségleves alaplével, megszórjuk
pici sóval (óvatosan, mert az alaplé is sós), borssal.
Fedő alatt addig főzzük, míg a karfiol megpuhul.
A petrezselyemlevelet apróra vágjuk.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, majd a
levesbe csorgatjuk.
Hagyjuk besűrűsödni, és ha elzártuk, beleszórjuk a
petrezselyemlevelet.
Azonnal, melegen kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése